niedziela, 3 września 2017

Babka pomarańczowo-czekoladowa





SKŁADNIKI:


(na dwie keksówki o wymiarach ok 10x25 cm)

- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 duże (lub 3 małe) pomarańcze
- 250 g mąki pszennej
- 3 budynie czekoladowe
- 200 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 150 g czekolady pokrojonej na drobne kawałki
- 3 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody
- 100 g czekolady na polewę


PRZYGOTOWANIE:


Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z budyniami, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka i cukier ubijać przez kilka minut na wysokich obrotach aż zwiększą objętość około trzykrotnie (widełki miksera powinny zostawiać wyraźny ślad po wyjęciu ich z masy). Dodać olej, krótko zmiksować do połączenia. Dodać jogurt, sok z około 1 ½ pomarańczy oraz skórkę z około 1 ½ pomarańczy, ponownie krótko zmiksować do połączenia (resztę soku i skórki odłożyć - będą potrzebne do wykonania polewy). Dodać mąkę z budyniami, kakao, proszkiem i sodą, delikatnie wymieszać do połączenia. Dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy i startą czekoladę, krótko wymieszać. Piec około 45 min w temperaturze ok 180 stopni. 

Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać ok. 2 łyżki pozostałego soku z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia. Lekko ciepłą babkę polać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz