SKŁADNIKI:
Biszkopt:
(blacha ok 25x33cm)
- 3 duże jajka
- 60 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 ml kremówki
- śmietan-fix
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na wierzch:
- ok 40 g czekolady gorzkiej
- ok. 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- poncz: 2 łyżki wódki + 1 łyżka wody lub 3 łyżki likieru orzechowego
- 3 łyżki nutelli
- ok. 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- poncz: 2 łyżki wódki + 1 łyżka wody lub 3 łyżki likieru orzechowego
- 3 łyżki nutelli
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować
biszkopt. Kawę zaparzyć w minimalnej ilości wrzącej wody (ok 1 łyżka). Odczekać chwilę aż wystygnie. Mąkę przesiać, dodać budyń i
dobrze wymieszać. Białka ubić dodając stopniowo cukier pod koniec
ubijania. Żółtka krótko zmiksować z zaparzoną kawą. Powoli dodać do ubitych białek,
mieszając ręcznie. Dodać mąkę z budyniem w kilku partiach, delikatnie wymieszać,
tylko do połączenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Kawę (na krem)
rozpuścić w ok 1-2 łyżeczkach wrzącej wody, wystudzić. Mascarpone
zmiksować z cukrem pudrem do połączenia.
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Około 1/3 śmietany
połączyć z mascarpone. Dodać resztę kremówki, zaparzoną kawę i delikatnie wymieszać do
połączenia.
Nasączyć biszkopt wódką wymieszaną z wodą lub likierem. Odczekać chwilę, aż ciasto dobrze przesiąknie. Posmarować je nutellą, nałożyć krem i zwinąć w
roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce. Czekoladę na wierzch
roztopić z masłem. Udekorować roladę.
Uwaga:
W przypadku złej jakości kremówki lub serka mascarpone, może się
zdarzyć, że krem będzie zbyt luźny. Można go wtedy zagęścić żelatyną.
Około 1 łyżeczkę żelatyny zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić
do napęcznienia. Rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do
zagotowania. Dodać około łyżkę kremu i wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko
połączyć z pozostałą masą, nie dopuszczając do powstania grudek.
Najlepiej jeśli masa do której dodajemy żelatynę nie będzie wyjęta
bezpośrednio z lodówki, ale postoi około 3 minuty w temperaturze
pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz