czwartek, 15 lutego 2018

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i gruszkami




SKŁADNIKI:


Ciasto jogurtowe:
- 4 jajka
- 1 kubeczek (150g) jogurtu naturalnego (kubeczek myjemy i używamy do dalszego odmierzania składników)
- 2 1/2 kubeczka mąki
- 1 1/2 kubeczka cukru
- 2/3 kubeczka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- ok 400 g śliwek
- ok 400 g gruszek 

Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże opakowania cukru waniliowego
- 1/2 szklanki zmielonych na drobne kawałki (nie na mąkę) orzechów laskowych
- 1/2 szklanki zmielonych na drobne kawałki (nie na mąkę) migdałów


PRZYGOTOWANIE:


Składniki na kruszonkę rozetrzeć ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Przygotować ciasto jogurtowe. Gruszki obrać i pokroić na małe kawałki, śliwki pokroić na ćwiartki. Mąkę przesiać, dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Żółtka krótko zmiksować z jogurtem, olejkiem waniliowym i olejem. Białka ubić, dodając cukier stopniowo pod koniec ubijania. Delikatnie dodać do masy z żółtkami. Dodać stopniowo mąkę mieszając ręcznie, tylko do połączenia. Gdyby masa była rzadka można dodać jeszcze odrobinę przesianej mąki.
Ciasto jogurtowe wylać na blachę, wyłożyć owoce i zasypać kruszonką. Piec około 45-50 min w temperaturze 170 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz