SKŁADNIKI:
(na około 20 sztuk)
Babeczki:
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 1/2 szklanki mąki
pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- skórka starta z 3 limonek
- 2 łyżki soku z limonek
- 2 łyżki soku z limonek
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki
sody
Krem:
- 250 g mascarpone (dobrej jakości)
- 250 g mascarpone (dobrej jakości)
- 300 ml kremówki
- śmietan-fix
- 2 łyżki soku z limonek
- 1 łyżka likieru miętowego
- 2 łyżki soku z limonek
- 1 łyżka likieru miętowego
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu z kiwi lub z kiwi i agrestu
- 4 łyżki soku z limonek
- 2 1/2 łyżki likieru miętowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- około 30g startej białej czekolady
- cienkie plasterki limonki do dekoracji
- 4 łyżki soku z limonek
- 2 1/2 łyżki likieru miętowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- około 30g startej białej czekolady
- cienkie plasterki limonki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka dobrze roztrzepać z jogurtem, olejem, sokiem i skórką z limonek. Mąkę
przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą, a następnie połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i ponownie dokładnie
wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości, piec około 25 minut w
temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
Mascarpone
zmiksować z cukrem pudrem do połączenia.
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Około 1/3 śmietany
połączyć z mascarpone. Dodać resztę kremówki, sok z limonki i likier, delikatnie wymieszać do
połączenia.
Dokładnie
wymieszać 4 łyżki soku z limonek z 2 łyżkami likieru i 2 łyżeczkami
cukru pudru. Wierzch babeczek lekko wydrążyć, nasączyć je przygotowanym ponczem i do każdej nałożyć niecałą łyżeczkę dżemu. Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Posypać startą czekoladą i udekorować plasterkami limonki
Uwaga:
W przypadku złej jakości kremówki lub serka mascarpone, może się
zdarzyć, że krem będzie zbyt luźny. Można go wtedy zagęścić żelatyną.
Około 1 łyżeczkę żelatyny zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić
do napęcznienia. Rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do
zagotowania. Dodać około łyżkę kremu i wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko
połączyć z pozostałą masą, nie dopuszczając do powstania grudek.
Najlepiej jeśli masa do której dodajemy żelatynę nie będzie wyjęta
bezpośrednio z lodówki, ale postoi około 3 minuty w temperaturze
pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz