SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 40 g cukru
- 50 g mielonych migdałów
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 200 g marcepanu
- 1 białko
- mały słoiczek konfitury/dżemu o smaku różanym
PRZYGOTOWANIE:
Składniki
na ciasto kruche zagnieść. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na kształt jajka (o wymiarach mniej więcej takich jak kartka A4). Spód podpiec przez około 10 minut, aż zacznie się rumienić.
Wyjąć z piekarnika.
Marcepan zagnieść z białkiem. Nałożyć do szprycy i udekorować wierzch oraz środek jajka. Piec kolejne 10-12 min w temperaturze 190 stopni. Na wystudzone ciasto nałożyć konfiturę z róży.
Marcepan zagnieść z białkiem. Nałożyć do szprycy i udekorować wierzch oraz środek jajka. Piec kolejne 10-12 min w temperaturze 190 stopni. Na wystudzone ciasto nałożyć konfiturę z róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz