poniedziałek, 5 lutego 2018

Kaukaski tort miodowo-orzechowy




SKŁADNIKI:


Ciasto miodowe:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 150 g miodu
- 60 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe jajka
- mąka do podsypywania przy wałkowaniu

Krem: 
- 150 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
- 225 ml mleka
- 2/5 szklanki cukru
- 2 małe jajka
- 2/3 łyżki mąki
- 240 g masła
- olejek waniliowy
- cukier waniliowy 

Na wierzch:
około 80 g orzechów włoskich mielonych


PRZYGOTOWANIE:


Ciasto miodowe:
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę i pozostawić na około 2-3 dni w ciepłym miejscu. Początkowo ciasto będzie bardzo klejące, ale po tym czasie powinno zmienić konsystencję na tyle, aby dało się z nim dalej pracować. Z ciasta rozwałkować około 5-6 placków o średnicy około 24 cm, obficie podsypując je mąką. Najwygodniej to zrobić od razu na papierze do pieczenia, ponieważ placki będą nadal dość klejące i mogą łatwo rozpadać się przy przenoszeniu. Piec w temperaturze 200-220 stopni przez kilka minut na złoty kolor. Ciasto łatwo się przypala, więc należy często je kontrolować i w razie potrzeby skrócić/wydłużyć czas pieczenia. Gotowe placki wystudzić.

Krem:

Orzechy zaparzyć w 1/3 szklanki wrzącego mleka. Około 2-3 łyżki mleka zmiksować lub dobrze roztrzepać z jajkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień, dodać mieszankę z jajkami i zagotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Dodać orzechy i olejek do gotującego się kremu, dobrze wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na puszystą masę. Dodawać porcjami krem z orzechami ciągle ucierając.

Złożenie ciasta:
Jeśli krem byłby dość rzadki, można go na chwilę wstawić do lodówki przed przystąpieniem do składania ciasta. Odłożyć trochę kremu do wykończenia tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem i posypać obficie zmielonymi orzechami. Najlepiej podawać co najmniej 2 dni po przełożeniu, kiedy ciasto zmięknie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz