środa, 2 sierpnia 2017

Ciasteczka z orzechami i dżemem




SKŁADNIKI:


Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki dżemu wiśniowego

Karmelizowane orzechy: 
- 50 g masła
- 4 łyżki wody
- 70 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 160 g posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:


Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (mniej więcej na prostokąt o wymiarach 20x30 cm) i posmarować dżemem.

Karmelizowane orzechy:
Masło, wodę i cukier zagotować. Dodać orzechy i gotować do odparowania wody, aż masa zagęści się i lekko zbrązowieje. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto ciepłe orzechy. Piec około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto pokroić na dowolne kształty, np. kwadraty lub trójkąty




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz