SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
Karmelizowane orzechy:
- 50 g masła
- 4 łyżki wody
- 70 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 160 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (mniej więcej na prostokąt o wymiarach 20x30 cm) i posmarować dżemem.
Karmelizowane orzechy:
Masło, wodę i cukier zagotować. Dodać orzechy i gotować do odparowania wody, aż masa zagęści się i lekko zbrązowieje. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto ciepłe orzechy. Piec około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto pokroić na dowolne kształty, np. kwadraty lub trójkąty
Masło, wodę i cukier zagotować. Dodać orzechy i gotować do odparowania wody, aż masa zagęści się i lekko zbrązowieje. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto ciepłe orzechy. Piec około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto pokroić na dowolne kształty, np. kwadraty lub trójkąty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz