sobota, 12 sierpnia 2017

Jogurtowe ciasto z jagodami i kokosem



SKŁADNIKI:


Ciasto jogurtowe:
- 4 jajka
- 1 kubeczek (150g) jogurtu naturalnego (kubeczek myjemy i używamy do dalszego odmierzania składników)
- 2 ½ kubeczka mąki
- 1 ½ kubeczka cukru
- 2/3 kubeczka oleju
- ½ kubeczka wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki likieru kokosowego
- ok. pół litra jagód 

 Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklaki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych


PRZYGOTOWANIE:


Składniki na kruszonkę rozetrzeć ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Przygotować ciasto jogurtowe. Mąkę przesiać, dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Żółtka krótko zmiksować z jogurtem, likierem i olejem. Białka ubić, dodając cukier stopniowo pod koniec ubijania. Delikatnie dodać do masy z żółtkami. Dodać stopniowo mąkę z kokosem mieszając ręcznie, tylko do połączenia.
Ciasto jogurtowe wylać na blachę, wyłożyć jagody i zasypać kruszonką. Piec około 45-50 min w temperaturze 170 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz