SKŁADNIKI:
(na około 24 sztuki)
Babeczki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 50 g drobno startej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 300 g czerwonych porzeczek
Krem:
- 400 ml kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- opcjonalnie: trochę porzeczek do dekoracji
- 400 ml kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- opcjonalnie: trochę porzeczek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka
dobrze roztrzepać z jogurtem, olejem i mlekiem. Mąkę przesiać, połączyć
z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami oprócz mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Składniki
suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z porzeczkami, a następnie dodać je do ciasta. Foremki napełnić
ciastem do około 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze
170 stopni.
Śmietanę kremówkę podgrzać dodając
stopniowo czekoladę i mieszając aż się rozpuści (nie gotować).
Dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Kremówkę z czekoladą ubić do
powstania gęstego kremu. Ubijanie skończyć niedługo po tym jak
krem zgęstnieje aby masa się nie zważyła. Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Udekorować świeżymi porzeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz