wtorek, 15 sierpnia 2017

Rolada kokosowa z malinami




SKŁADNIKI:


Biszkopt: 
(blacha ok 25x33cm)
- 3 duże jajka
- 60 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej

Krem: 
- 250 g mascarpone
- 150 ml kremówki
- śmietan-fix
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych 

Dodatkowo:
- poncz: 2 łyżki likieru kokosowego
- kokos do posypania
- ok 180 g malin


PRZYGOTOWANIE:


Przygotować biszkopt. Mąkę przesiać z budyniem i dobrze wymieszać. Białka ubić dodając stopniowo cukier pod koniec ubijania. Żółtka krótko zmiksować i powoli dodać do ubitych białek, mieszając ręcznie. Dodać mąkę z budyniem w kilku partiach, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem do połączenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Około 1/3 śmietany połączyć z mascarpone. Dodać resztę kremówki, 4 łyżki kokosu i delikatnie wymieszać do połączenia. 

Nasączyć biszkopt likierem. Odczekać chwilę, aż ciasto dobrze przesiąknie. Nałożyć na biszkopt około 3/4 kremu, a następnie maliny i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostałym kremem posmarować wierzch rolady i obficie posypać kokosem. Schłodzić w lodówce. Udekorować roladę.


Uwaga: W przypadku złej jakości kremówki lub serka mascarpone, może się zdarzyć, że krem będzie zbyt luźny. Można go wtedy zagęścić żelatyną. Około 1 łyżeczkę żelatyny zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodać około łyżkę kremu i wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko połączyć z pozostałą masą, nie dopuszczając do powstania grudek. Najlepiej jeśli masa do której dodajemy żelatynę nie będzie wyjęta bezpośrednio z lodówki, ale postoi około 3 minuty w temperaturze pokojowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz