SKŁADNIKI:
(na około 18 sztuk)
Babeczki:
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Lemon curd:
- sok z 2 cytryn
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- sok z 2 cytryn
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- śmietan-fix
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- ok 15 g startej białej czekolady do posypania
- 250 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- śmietan-fix
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- ok 15 g startej białej czekolady do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jajka dobrze roztrzepać z jogurtem i olejem. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia. Foremki napełnić ciastem do około 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Sok z cytryny zmiksować z żółtkiem i mąką. Dodać cukier i postawić na ogniu. Ciągle mieszając, podgrzewać do zgęstnienia i rozpuszczenia się cukru. Zagotować, zdjąć z ognia. Dodać skórkę z cytryny, a następnie oliwę i dokładnie wymieszać. Gdyby krem był zbyt kwaśny, można dosłodzić go cukrem pudrem. Lekko ciepłym curdem posmarować wierzch babeczek.
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodając pod koniec sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Około 1/3 śmietany połączyć mascarpone. Dodać resztę kremówki i delikatnie wymieszać do połączenia. Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki (na curd). Wierzch posypać startą czekoladą.
Uwaga:
W przypadku złej jakości kremówki lub serka mascarpone, może się
zdarzyć, że krem będzie zbyt luźny. Można go wtedy zagęścić żelatyną.
Około 1 łyżeczkę żelatyny zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić
do napęcznienia. Rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do
zagotowania. Dodać około łyżkę kremu i wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko
połączyć z pozostałą masą, nie dopuszczając do powstania grudek.
Najlepiej jeśli masa do której dodajemy żelatynę nie będzie wyjęta
bezpośrednio z lodówki, ale postoi około 3 minuty w temperaturze
pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz