środa, 9 sierpnia 2017

Ciasto kruche z borówkami i cytrynową pianką



SKŁADNIKI:


Ciasto kruche:
- 6 żółtek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 300 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn

Pianka: 
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 opakowania (po około 38 g) kisielu cytrynowego
- 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
- ok 700 g borówek amerykańskich


PRZYGOTOWANIE:


Składniki na ciasto kruche zagnieść. Wstawić do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Połową ciasta wylepić dno blachy. Resztę pokroić lub zetrzeć na drobne kawałki i odłożyć na chwilę do lodówki. Spód podpiec przez około 10 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjąć z piekarnika.

Białka ubić dodając stopniowo cukier z cukrem waniliowym. pod koniec ubijania. Krótko zmiksować z olejem, a następnie z kisielem na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Wylać na podpieczony spód i wyłożyć na wierzch borówki. Przykryć pokruszonym ciastem kruchym. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.


Przepis wzorowany na kruchym cieście z malinami i lekką budyniową pianką z bloga Moje wypieki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz