środa, 7 lutego 2018

Babeczki kawowe



SKŁADNIKI:


(na około 18 sztuk)

Babeczki: 
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kawy
- 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na drobne kawałki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Krem: 
- 250 g mascarpone (dobrej jakości)
- 300 ml kremówki 
- śmietan-fix
- 2 łyżeczki kawy
- 4 łyżki cukru pudru
- starta czekolada
- em malinowy lub z czarnej porzeczki


PRZYGOTOWANIE:


Mleko podgrzać. Dodać do niego kawę i mieszać aż się rozpuści.  Wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać z jogurtem, olejem i mlekiem z kawą. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 160-170 stopni. 

Kawę rozpuścić w ok 1-2 łyżeczkach wrzącej wody, wystudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem do połączenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Około 1/3 śmietany połączyć z mascarpone. Dodać resztę kremówki, kawę i delikatnie wymieszać do połączenia. 

Środek babeczek wydrążyć (wystarczy niewiele) i nadziewać dżemem (około pół łyżeczki na babeczkę). Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wierzch posypać startą czekoladą.

Uwaga: W przypadku złej jakości kremówki lub serka mascarpone, może się zdarzyć, że krem będzie zbyt luźny. Można go wtedy zagęścić żelatyną. Około 1 łyżeczkę żelatyny zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodać około łyżkę kremu i wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko połączyć z pozostałą masą, nie dopuszczając do powstania grudek. Najlepiej jeśli masa do której dodajemy żelatynę nie będzie wyjęta bezpośrednio z lodówki, ale postoi około 3 minuty w temperaturze pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz