SKŁADNIKI:
(na około 18 sztuk)
Babeczki:
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu
naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki
kawy
- 1/4 szklanki czekolady
pokrojonej na drobne kawałki
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki
sody
Krem:
- 250 g mascarpone (dobrej jakości)
- 250 g mascarpone (dobrej jakości)
- 300 ml kremówki
- śmietan-fix
- 2 łyżeczki kawy
- 4 łyżki cukru pudru
- starta czekolada
- dżem malinowy lub z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzać. Dodać do niego kawę i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić. Jajka dobrze roztrzepać z jogurtem, olejem i mlekiem z kawą. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Kawę rozpuścić w ok 1-2 łyżeczkach wrzącej wody, wystudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem do połączenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Około 1/3 śmietany połączyć z mascarpone. Dodać resztę kremówki, kawę i delikatnie wymieszać do połączenia.
Środek babeczek wydrążyć (wystarczy niewiele) i nadziewać dżemem (około pół łyżeczki na babeczkę). Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wierzch posypać startą czekoladą.
Uwaga: W przypadku złej jakości kremówki lub serka mascarpone, może się zdarzyć, że krem będzie zbyt luźny. Można go wtedy zagęścić żelatyną. Około 1 łyżeczkę żelatyny zalać minimalną ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dodać około łyżkę kremu i wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko połączyć z pozostałą masą, nie dopuszczając do powstania grudek. Najlepiej jeśli masa do której dodajemy żelatynę nie będzie wyjęta bezpośrednio z lodówki, ale postoi około 3 minuty w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz