poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Ciasto z marchewkami w galaretce pomarańczowej



SKŁADNIKI:


Ciasto marchewkowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1 2/3 szklanki startej marchewki (3 sztuki średniej wielkości)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy

Krem: 
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix 

Dodatkowo:
- 60 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- około 250 g mrożonych mini-marchewek
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej


PRZYGOTOWANIE: 


Ciasto marchewkowe:
Mąkę przesiać, dokładnie wymieszać z kardamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka i cukier ubijać przez kilka minut na wysokich obrotach aż zwiększą objętość około trzykrotnie (widełki miksera powinny zostawiać wyraźny ślad po wyjęciu ich z masy). Dodać olej, krótko wymieszać mikserem. Dodać marchewkę, skórkę z pomarańczy, a następnie porcjami mąkę, mieszając do połączenia. Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Krem:
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, dodając pod koniec fix i połączyć z mascarpone w dwóch partiach.

Złożenie ciasta:
Mrożone marchewki ugotować do miękkości, odsączyć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w około 650 ml wrzątku. Sok z pomarańczy i łyżeczkę cukru pudru dobrze wymieszać. Ciasto marchewkowe przekroić na dwa blaty. Pierwszy nasączyć połową soku, wyłożyć na niego nieco ponad połowę kremu. Przykryć drugim, nasączyć go pozostałym sokiem i posmarować resztą kremu. Na wierzchu poukładać marchewki. Zalać tężejącą galaretką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz