SKŁADNIKI:
(na około 18 sztuk)
Babeczki:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 60 g drobno startej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 łyżki likieru wiśniowego
Krem i nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- śmietan-fix
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 kostki startej czekolady
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
- 250 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- śmietan-fix
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 kostki startej czekolady
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
PRZYGOTOWANIE:
Jajka dobrze roztrzepać z jogurtem, olejem i mlekiem. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia. Foremki napełnić ciastem do około 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 160-170 stopni.
40 g czekolady roztopić z 1 łyżką kremówki i wystudzić. Kremówkę ubić, dodając pod koniec fix. Mascarpone zmiksować z likierem i cukrem pudrem, około 3/5 masy odłożyć. Do pozostałych 2/5 dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Do obu mas dodać partiami po połowie kremówki ubijając.
Środek babeczek wydrążyć (wystarczy niewiele) i nadziewać dżemem wiśniowym. Kremy nałożyć do szprycy (ciemny po jednej, jasny po drugiej stronie) i wycisnąć na babeczki. Wierzch posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz