SKŁADNIKI:
(na około 20 sztuk)
Babeczki:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 200 g suszonych śliwek
- 100 ml rumu
Krem:
- 400 ml kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki rumu
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- 400 ml kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki rumu
- kilka łyżek powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki pokroić na małe kawałki, zalać rumem i zostawić na parę godzin. Po tym czasie odsączyć. Jajka dobrze roztrzepać z jogurtem, olejem i powidłami i rumem pozostałym ze śliwek. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i mieszać do połączenia. Pod koniec dodać śliwki. Foremki napełnić ciastem do około 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Czekoladę roztopić i rozpuścić w podgrzanej kremówce (nie do wrzenia). Wystudzić, porządnie schłodzić w lodówce. Po tym czasie ubić na puszysty krem, pod koniec dodając łyżkę rumu. Wystudzone babeczki posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Udekorować czekoladowym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz