niedziela, 29 października 2017

Ciasto orzechowo-pomarańczowe z kremem



SKŁADNIKI:


Orzechowy biszkopt genueński:
- 4 duże jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 80 g mąki pszennej
- 80 g drobno zmielonych orzechów włoskich

Krem: 
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 2 opakowania śmietan-fix

Dodatkowo:
- 1 opakowanie (ok 200 g - tyle, aby warstwa pokryła powierzchnię blachy) podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki likieru orzechowego
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- do dekoracji na wierzch: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mielonych orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE: 


Orzechowy biszkopt genueński:
Masło roztopić. Jajka i cukier trzcinowy ubijać przez kilka minut na wysokich obrotach aż zwiększą objętość około trzykrotnie (widełki miksera powinny zostawiać wyraźny ślad po wyjęciu ich z masy). Dodać roztopione masło i krótko wymieszać. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką pszenną i orzechami, dodając je porcjami. Piec około 25 min w temperaturze ok 170 stopni. Wystudzić.

Krem i złożenie ciasta:
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, dodając pod koniec fix i połączyć z mascarpone w dwóch partiach. Dodać skórkę startą z pomarańczy i wymieszać do połączenia.
Sok z pomarańczy i likier orzechowy wymieszać. Biszkopty nasączyć i odłożyć. Pozostałym sokiem z likierem nasączyć biszkopt. Biszkopt posmarować około 1/3-1/2 kremu. Na warstwę kremu wyłożyć nasączone biszkopty. Przykryć pozostałym kremem. Wierzch udekorować np. wyrównując powierzchnię kremu i tworząc wzorek nożem do chleba z ząbkami, a następnie posypać cynamonem i orzechami. Wstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz