niedziela, 23 lipca 2017

Babka owsiana z morelami




 

SKŁADNIKI:


(na dwie keksówki o wymiarach ok 10x25 cm)

Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g zwykłego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g lekko zmielonych (nie na mąkę) orzechów włoskich
- 80 g drobno posiekanej białej czekolady
- 200 g suszonych moreli, pokrojonych na drobną kostkę
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody

Polewa:
- 100 g białej czekolady
- ok. 2 łyżki kremówki (tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję)


PRZYGOTOWANIE:


Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Jajka i oba cukry ubijać przez kilka minut na wysokich obrotach aż zwiększą objętość około trzykrotnie (widełki miksera powinny zostawiać wyraźny ślad po wyjęciu ich z masy). Dodać olej i olejek waniliowy, krótko zmiksować do połączenia. Dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować do połączenia. Dodać w około 3 partiach mąkę z proszkiem i sodą, a następnie płatki owsiane, delikatnie wymieszać do połączenia. Dodać orzechy, morele i posiekaną białą czekoladę, krótko wymieszać. Piec około 45 min w temperaturze ok 180 stopni. 

Czekoladę na polewę  roztopić, dodać kremówkę i dobrze wymieszać. Posmarować wierzch babki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz