SKŁADNIKI:
(na dwie keksówki o wymiarach ok 10x25 cm)
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g zwykłego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych zmielonych na
mąkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g lekko zmielonych (nie na mąkę)
orzechów włoskich
- 80 g drobno posiekanej białej
czekolady
- 200 g suszonych moreli, pokrojonych na drobną kostkę
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka sody
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- ok. 2 łyżki kremówki (tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję)
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z
proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Jajka i oba cukry ubijać przez kilka
minut na wysokich obrotach aż zwiększą objętość około trzykrotnie (widełki
miksera powinny zostawiać wyraźny ślad po wyjęciu ich z masy). Dodać olej i
olejek waniliowy, krótko zmiksować do połączenia. Dodać jogurt, ponownie krótko
zmiksować do połączenia. Dodać w około 3 partiach mąkę z proszkiem i sodą, a następnie
płatki owsiane, delikatnie wymieszać do połączenia. Dodać orzechy, morele i
posiekaną białą czekoladę, krótko wymieszać. Piec około 45 min w temperaturze ok 180
stopni.
Czekoladę na polewę roztopić, dodać kremówkę i dobrze wymieszać. Posmarować wierzch babki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz