wtorek, 4 lipca 2017

Czekoladowy sernik na zimno z jeżynami




SKŁADNIKI:


Spód:
- 250 g oreo
- 50 g masła

Masa serowa: 
- 250 ml kremówki
- 250 g czekolady gorzkiej
- 500 g twarogu
- 2 ½ łyżeczki żelatyny

Na wierzch:
- 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne
- 500 g jeżyn
Dobrze będą pasować też np. galaretka malinowa i maliny lub galaretka wiśniowa i wiśnie.


PRZYGOTOWANIE:


Ciasteczka oreo drobno pokruszyć i ugnieść z masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i przyklepać. Wstawić do lodówki. 

Około 150g czekolady podgrzać do rozpuszczenia, ciągle mieszając i dodawać partiami kremówkę, aż składniki dobrze się połączą. Dobrze schłodzić w lodówce. Ubić na sztywną masę. Żelatynę połączyć z około 2 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Resztę czekolady roztopić i krótko zmiksować z serem. Podgrzać żelatynę do rozpuszczenia, dodać około 2 łyżki sera, ponownie podgrzać i dobrze wymieszać. Szybko połączyć z resztą sera (najlepiej około pół godziny wcześniej wyjąć ser z lodówki żeby trochę się ogrzał, wtedy łatwiej uniknąć powstawania grudek). Masę połączyć z ubitą kremówką z czekoladą, dobrze wymieszać. Wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia. 

Galaretki rozpuścić w około 700 ml wody. Na ser wyłożyć jeżyny i zalać galaretką. Włożyć do lodówki i pozostawić do stężenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz