SKŁADNIKI:
Spód:
- 250 g oreo
- 50 g masła
Masa serowa:
- 250 ml kremówki
- 250 g czekolady gorzkiej
- 500 g twarogu
- 2 ½ łyżeczki żelatyny
Na wierzch:
- 2 opakowania galaretki o smaku owoce
leśne
- 500 g jeżyn
Dobrze będą pasować też np. galaretka
malinowa i maliny lub galaretka wiśniowa i wiśnie.PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka oreo drobno pokruszyć i
ugnieść z masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i przyklepać. Wstawić do lodówki.
Około 150g czekolady podgrzać do rozpuszczenia, ciągle mieszając i dodawać partiami kremówkę, aż składniki dobrze się połączą. Dobrze schłodzić w lodówce. Ubić na sztywną masę. Żelatynę połączyć z
około 2 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Resztę czekolady roztopić i krótko zmiksować z serem. Podgrzać żelatynę do
rozpuszczenia, dodać około 2 łyżki sera, ponownie podgrzać i dobrze wymieszać.
Szybko połączyć z resztą sera (najlepiej około pół godziny wcześniej wyjąć ser
z lodówki żeby trochę się ogrzał, wtedy łatwiej uniknąć powstawania grudek).
Masę połączyć z ubitą kremówką z czekoladą, dobrze wymieszać. Wylać na spód i
wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić w około 700 ml wody.
Na ser wyłożyć jeżyny i zalać galaretką. Włożyć do lodówki i pozostawić do
stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz