SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 1 kg twaróg
- 3 jajka
- 1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok. 350 g malin
- 1 kg twaróg
- 3 jajka
- 1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok. 350 g malin
Polewa:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE:
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik poza kawą, cukrem waniliowym i malinami krótko zmiksować do połączenia. Podzielić masę serową na pół. Do jednej połowy dodać kawę z cukrem waniliowym i wymieszać do połączenia. Następnie wylać na blachę i piec w kąpieli wodnej 20 minut w temperaturze 170 stopni, aż wierch sernika zmieni konsystencję na stałą. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia lub zmniejszyć temperaturę jeśli wierzch za bardzo by się przypiekał.
Podpieczony sernik z kawą wyjąć z piekarnika i rozłożyć na nim maliny. Zamieszać białą masę serową łyżką i wylać na maliny (powinna je przykrywać). Piec ok. 40 minut w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej. Wystudzić, wstawić do lodówki.
Polewa:
Czekoladę i kawę rozpuścić w kremówce podgrzewając (nie doprowadzać do wrzenia). Polać schłodzony sernik.
Przepis wzorowany na serniku cytrynowym na mleku skondensowanym z bloga Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz