niedziela, 16 lipca 2017

Kruche babeczki z porzeczkami i bezą





SKŁADNIKI:


(na około 15 sztuk)

Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- dodatkowo masło i bułka tarta do przygotowania foremek

Nadzienie: 
- 250 g czerwonych porzeczek
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru

Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny (nie jest konieczna)


PRZYGOTOWANIE:


Składniki na ciasto kruche zagnieść. Wstawić do lodówki na około godzinę. Foremki na babeczki dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką jeśli to konieczne. Z ciasta wycinać kółka o wielkości nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Wylepić foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do  190-200 stopni na ok 12 minut. Wyjąć kiedy zaczną się rumienić i lekko przestudzić.

Składniki na nadzienie wymieszać. Do białek dodać sok z cytryny i ubić je z cukrem na bezę (Początkowo ubijamy same białka, cukier zaczynamy dodawać zaraz po tym, jak piana stanie się w miarę sztywna aby nie przebić białek. Można to sprawdzić np. obracając miskę do góry dnem i patrząc czy masa nie spływa po jej ściankach. Cukier dodajemy stopniowo przez pierwsze 5 minut miksowania, każdą porcję dopiero po tym, gdy poprzednia całkowicie rozpuści się w białkach. Całe ubijanie bezy powinno trwać około 10 minut. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna). Na samym końcu do białek dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować krótko, do połączenia. Nadzienie z porzeczkami szybko nałożyć na ciasto kruche do każdej babeczki. Bezą napełnić szprycę i wyciskać na babeczki (najlepiej aby beza dotykała brzegów z ciasta kruchego, inaczej może odpadać od nadzienia w gotowych babeczkach). Piec w temperaturze 130 stopni przez około godzinę, najlepiej z termoobiegiem, aż beza będzie chrupka (czas i temperatura pieczenia zależą od piekarnika). Należy kontrolować, czy beza nie nabiera beżowego koloru i ewentualnie zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Gdyby słabo się suszyła, można od czasu do czasu lekko uchylić na parę minut drzwiczki piekarnika. Gotowe babeczki wystudzić i wyjąć z foremek.

Przepis wzorowany na malinowych mini-szarlotkach z bloga Moje wypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz